Taller sobre Buenas Prácticas en la donación de excedentes alimentarios: una solución solidaria que reduce el desperdicio de alimentos

18.Aza

Kod. M04-21

Erabilgarritasuna kalkulatzen...

Itxarote zerrenda
Data gaindituta

Janari-hondarrak botatzea onartezina da hamar pertsonatik batek gosez lo egiten duen mundu honetan. Kontuan hartu behar dugu ondakin hauek ingurumenarentzat eta klimarentzat ere zama handia direla. Elikagaien galera eta hondakinak murrizteko, aldaketa sistemikoa egin behar da gure elikadura-sisteman.

NBEk, Garapen Jasangarrirako Helburuen barruan (12.3 helburua), 2030erako “txikizkako salmentari eta kontsumitzaileari dagokien neurrian, biztanleko elikagai-galera erdira murriztea, eta ekoizpen- eta hornikuntza-kateetan elikagai-galera murriztea” proposatu du. Europar batasuna ere neurriak hartzen ari da ingurumena errespetatzen duen elikadura jasangarri eta osasuntsurako baserritik mahaira estrategian.

Eusko Jaurlaritzak bat egin du Xedearekin eta, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Sailburuordetzaren bidez eta ELIKA Fundazioak koordinatuta, Elikagaien Xahuketaren aurkako Jarduera Plana jarri du abian, erronka bikoitzari erantzuteko: biztanle bakoitzeko elikagai-galera erdira murriztea, txikizkako salmentan eta kontsumitzaileenean, eta elikagaiak gutxitzea.

Elikagaiak Dohaintzan Emateko Lan Taldeak, Eusko Jaurlaritzako Osasun Sailak, EAEko hiru hiriburuetako Osasun Zerbitzuek eta Ausolan, Oreka eta Amatemann SL bezalako elikagai-sektoreko enpresek, «Euskadin elikagai-soberakinak emateko gida orientagarria» egin dute.

Esparru horretan, Euskadin zenbait kasuistika identifikatu dira GTk aztertu eta baloratu dituen elikagai-soberakinen dohaintzan. Gida orientazioa emateko tresna bat da, probestu ezin izan diren eta oraindik ere erabat kontsumigarriak diren elikagai-soberakinak, batez ere gizarte-erakundeen bidez, onuradunei helarazteko.

Helburuak

.

Jarduera nori zuzenduta

  • Unibertsitateko ikasleak
  • Profesionalak
  • Publiko orokorra
  • Empresas alimentarias: donantes, redistribuidoras y receptoras de alimentos y Administraciones

Metodologia

Tailerrean, Euskadin elikagai-soberakinak emateko gidaliburua berrikusiko da, eta elikagai-soberakinak behar bezala emateko bete behar diren baldintza higieniko-sanitarioak adieraziko dira.

Gainera, bi kasu praktiko aurkeztuko dira, bata lehen mailako produkzioaren inguruan eta bestea kolektibitateetarako janaria prestatzeko establezimenduen inguruan.

Kolaboratzaileak

  • Elika - Fundación Vasca para la Seguridad Agroalimentaria
  • Departamento de Desarrollo Económico, Sostenibilidad y Medio Ambiente
  • Workshop
    • Iraunkortasuna
    • Elikadura, osasuna eta tokiko garapena
  • 18.Aza
  • Bizkaia Aretoa-UPV/EHU
  • Gaztelera
  • Balio akademikoa: 10 ordu