Berri guztiak

Ezin dugu onartu ibuprofenoak gure gorputzari esatea ez duela hanturaren aurkako botikarik behar

Hantura ez da beste faktore bat, gaitz askoren oinarria baizik. Ohitura aldaketak mailakatuak eta pertsona bakoitzarentzat onargarriak izan behar dira.

UPV/EHUko hiru irakasle amonak arrazoi zuela ari dira erakusten.


“Gure osasunak hiru hanka ditu: elikadura, ariketa fisikoa eta atsedena. Ez dira erabat lotuta egoten, borondate-indarrak energia kontsumitzen duelako eta hori amaitu egiten delako. Elkartuta mantentzen dituena gure ohituren birprogramazioa da” dio Ricardo Merino biologo, biokimikari eta ikastaroaren zuzendariak, Adrián Odriozola biokimikari eta genetika irakasleak eta Adriana González biologo eta ikertzaileak.


Eguneroko ohiturak eta bizitzarekiko jarrera horiek hobetuz gero, osasun hobea izango dugu (gaixotasunik eza baino askoz haratago doa hori). Mina izatea “intentsitate txikiko inflamazio kronikoaren” araberakoa da. Akutua une jakin bateko sendaketaren parte da, baina denboran luzatzen bada, gauza askok ez dute funtzionatzen, ohartarazi du Ricardo Merinok.


Gu gara, gure mikrobiota, bakterioak, onddoak, protozooak… gure Holobioma, bere funtzioak betetzen dituena. Ricardo Merinok esaten du “gure baitan bizi denaren arabera, gure osasuna bata edo bestea izango dela, izan ere, izaki multzo horrek gure osasunarekin eta baita gure nahikeriekin ere zerikusia duten alderdi asko erregulatuko ditu”.

Ongizatearen eta osasunaren zutabeak “antzinatetik ezagutzen ditugu, hala ere, bere garrantziaren zergatia jakiten aurrera egin dugu eta aldi berean bere balioaren kontzientzia galdu dugu.” azpimarratzen du Adrian Odriozolak. Gaineratu du, halaber, “antzinatean ez zekitela izaki bizidun baten potentziala edozein estimuluri (elikagai bati, tenperaturaren jaitsierari edo nahigabe bati) erantzuteko gai den material genetikoaren araberakoa zenik, baina elikadura on baten edo atseden egoki baten ondorio positiboak ezagutzen zirela.” Gaur egun jende guztia presaka bizi da, pantailetako argi artifizialei men egiten die ohean bertan ere, erritmo zirkadianoak aldatuz, eta inoiz ez du denborarik izaten ondo jateko. “Duela urte batzuk, zentzugabekeri bat izango zen pertsona bat Vendingeko makina batez elikatzea”. Ondo elikatzeko, esaera bakarra errespetatu behar da: “egin kasu zure amonari”, “eseri eta jan eltzeko hau”, “aireratu egin behar duzu pixka bat”, edo “siesta egin, nekatuta ikusten zaitut-eta”.


Adrián Odriozolak azpimarratu duenez, “astebetez lo egin gabe hiltzen bazaitu, zer ez du egingo lo gutxi eta gaizki telebista ikustera gelditzeagatik edo vending produktuak jateagatik?! Logika hutsa da, baina osasuna gaixotasunik eza bezala ulertzen dugu, eta gaixotasuna beste batzuek sendatzen duten zerbait bezala tratatzen dugu". Osasuna jarrera aktiboan oinarritzen da, eta bakoitzak egiten duenaren eta egiten ez duenaren ardura du, eta ingurunearekin nola erlazionatzen den ere arduratzen da.

Adrian Odriozolak eta Adriana Gonzálezek gorputzean ditugun mikrobiota-gramoek nola funtzionatzen duten ulertzen lan egiten dute. Adrianak sukaldaritza pertsonalizatuko errezetak egiten ditu, pertsona bakoitzaren potentzial handiena optimizatzeko. Baliteke hantura-egoera murriztu behar izatea, koipeak hobeto erre behar izatea edo bitamina batzuen sintesia hobetu behar izatea. Bakoitzak zer bakterio dituen, zein diren garrantzitsuak eta zer kantitatetan algoritmoak garatu ahal izateko lortu nahi den helburuari dagokionez, hau da, sukaldeko errezeta batean amaitzen duten formulak. Laborategiko lana Kantabriako Unibertsitateko matematika departamentuarekin osatzen da Cristina Tirnauca doktorearen lanari esker, eta edonork egin ditzakeen errezetekin amaitzen da.


Hiruren artean, elikagaiak gomendatzeko sistema bat egin dute, pertsona bakoitzarentzat modu indibidualizatuan. Europan patentatutako doitasunezko nutrizioa, nutrizionista batek berrikusitako eliteko kirolariei edo behar zehatzak dituzten pertsonei ezartzen zaiena.

Adriana Gonzálezek zehazten du nola mikrobiotaren bakterio bakoitza funtzio biologikoen arabera taldekatzen den hainbat arazori irtenbideak emateko, hesteetako iragazkortasun kasu guztietan bezala. Pertsona bakoitzean zein dauden ondo eta zein ez egiaztatzen da. Aztertu beharreko kasuak oso zabalak dira. Pertsona intolerante batengan bakterioak metabolizatzen dituen laktosarik baduzun ala ez? Bakterio horiek elikatzen dituzten elikagaiak gomendagarriak dira. Baina banakako gaiak alde batera utzita, Adriana Gonzálezek aholku orokor batzuk ematen ditu:
Patata egosia jan hoztu ondoren. Daukan almidoia aldatu egingo da, horrela, azukrea ez da igoko eta hanturaren aurkako ondorioak dituzten bakterioak elikatuko ditu. Oloak, egosita edo bustita, hanturazkoak diren proteinak galtzen ditu. Haren aholkuak, ikastaroan zehar azalduko direnak, bereziki interesgarriak dira haurrekin, etorkizunerako elikadura-ohiturak ikasten baitituzte. Gailetak, olo-opiltxoak; jogurt-nahasketak fruitu gorriren batekin, pasta garbantzu-irinarekin, dilistak… Lekale-irin horien efektuek mikrobiotan ez dute zerikusirik. Erabat birrindutako gari-irinaren indize gluzemikoa azukrearena baino handiagoa da, berehala igotzen da eta pankreari eragiten dio.
Ogi zuriari dagokionez. Txarra dena da otordu guztietan ohikoa bezala oinarritzea eta ez hartzea kontuan hartu beharreko elikagai guztiak kalkulatzerakoan. Berez elikagai bat da.


Adrián Odriozolak azpimarratu duenez, “badira komertzialki hain hedatuta ez dauden beste irin batzuk, beste propietate batzuk dituztenak eta elikagaiak egiteko garaian gari-irinen aukera berberak ematen dituztenak eta hantura kronikoa bultzatzen ez dutenak. Hantura patologia-zerrenda handi baten oinarria da, hala nola diabetesa, obesitatea eta baita depresioa ere.” Teorian hobe da ogi integrala zuria baino, zenbat eta gutxiago prozesatu eta egoste-denbora gehiago izan, orduan et hobeto. Ogiaren adibiderik txarrena okindegitik bero hartzean duzun bagetta, baina etxera heltzean jan ezin den ogia da. 


Borondateari lagundu behar zaio ohitura osasungarrien aldaketaren bide horretan. Hantura edozein alarmaren aurrean ematen den erantzun immunea da. Konstantea bada, gorputzak efizientea izateari uzten dio. Gustura sentitzeko behar diren neurotransmisoreen erregulazioa (dopaminak, serotoninak) aldatu egiten dira, eta nekatuago eta gutxiago motibatuta sentitzen gara zerbait osasuntsua prestatzeko eta ondoan dugun donuta ez jateko.

Dena da alde positiborantz edo negatiborantz biratu dezakeen gurpil bat. “Handituta bazaude, koipea erretzea galarazten da eta 20 gramo loditzen dira egunean, hau da, 10 gramo urtebetean. Zenbat eta pisu gehiago izan, orduan eta mugitzeko gaitasun gutxiago duzu. Zirkulu hori hautsi egin behar da, jarreraren eta kontzientziaren zutabeetara itzulita; izan ere, gu gara horri buelta eman behar diogunak, eta ez dugu kanpoko konponbiderik espero behar".
Ibuprofenoa positiboa izan daiteke, min-une batean hantura akutua eta partikularra izanez gero, baina zure gorputzaren hanturaren aurkako ahalmena deusezta dezakezu hori eragiteko mezua ez dela beharrezkoa bidaltzen ari zarelako.


Ricardo Merinoren hitzetan, “sintomatologiari eraso diezaiokezu, baina ez arazoari”. Gimnasiora izena ematen dugu eta eta handik egun batzuetara uzten dugu. Ohiturak pixkanaka aldatu behar dira. “Abiadura handiak errailetik atera eta betikora itzularazten zaitu. Aldaketak onargarriak izan behar dira gorputzarentzat,  atxikimenduak sortzen joan behar dute eta aldaketak zugan grabatuta geratu behar dira. Elkarri batu, metatu eta ohitura berriak sortzen dituzte".


Adrian Odriozolak dionez, hantura da patologia gehienen konstantea. Depresioan daudela erakusten duten ebidentziak daude, eta adituek gehiago kontzientziatzen dute eragiten duen giroak eragina duela. “Sedentarismoa, pantailetako argi artifizialak, janari lasterra, haurren elikagai gisa saldutako ultra-prozesatuak, telebista ikusteagatik 8 orduz lo egiten ez duten haurrak, hantura eragiten duten eta obesitatea, diabetesa eta hipertentsioa eragiten duten giroa osatzen dutenak.


La inflamación no es un factor más, es la base de muchos males. Una alimentación sana, una vida más movida y una actitud positiva, la reducen. La inflamación crónica no desaparece con Ibuprofeno, sólo tapa síntomas, no enfermedades. Incluso manda mensajes al cuerpo de que no necesita que los genere.