Ekonomia eta Enpresa
Elikadura
Gaztaren VIII. Biltzarra. Ordizia

Gaztaren VIII. Biltzarra. Ordizia

Urr. 06 - 06. Urr, 2023 Kod. E08-23

Azalpena

Biltzarraren egituraren ardatza da Idiazabal Gaztari lotutako sektore osoa baliaraztea, jarduerak hartzen dituen alderdi guztien bi euskarri sozioekonomikoak kontuan hartuz.

Mendiko gaztari dagokionez, asmoa da topaketa bat antolatzea gazta horren inguruan diharduten eragile guztiak bil daitezen, altxor gastronomiko horri behar bezalako balioa emateko; asmoa da neguko gazta bikainen aldean duen berezitasuna nabarmentzea. Horrela, artzainei lagundu egiten zaie gure mendietan eta mendilerroetan egiten duten lana errentagarri egiten. Artzainek, izan ere, jarduera ekonomiko bat garatzeaz gain, beren artaldeekin gure mendietako eta mendilerroetako paisaiak modelatu egiten dituzte; pasaia horiek atsegin ditugu guztiok eta harro sentitzen gara gure herrialdeetan daudelako. Asmoa da, era berean, artzainek gure lurraldean eta beste lurraldeetan egiten duten lana ezagutzea eta aitortzea, mesede handia egiten baitute gero eta mehatxatuagoa dagoen biodibertsitatea zaintzeko.

Bailaretako gaztandegietan eginiko gaztei dagokienez, asmoa da aukera berriak irekitzea artzainen irudimenean; azken baten, ardura handiagoa izan dezatela, beren jardueraren errentagarritasuna hobetzeko.

    Irakurri gehiago

    Helburuak

    Gai hauek landuko dira:

    • Gaztari aplikatutako biokimika.
    • Ozonoaren aplikazioa gaztagintzaren sektorean.
    • Artzaintzak karbonoaren sorreran eta xurgapenean dituen ondorioak eta klima-aldaketan dituen ondorioak.

    Jarduera nori zuzenduta

    • Unibertsitateko ikaslea
    • Profesionalak
    • Publiko orokorra

    Antolakuntza

    • Ordiziako Idiazabal Gaztaren Kofradia

    Lankidetza

    • Ordiziako Udala
    • Gipuzkoako Foru Aldundia
    • HAZI
    • EUsko Jaurlaritza / Gobierno Vasco
    • Euskai Basque Country
    • AMPO
    • ORKLY
    • MISOLUZION

    Zuzendariak

    Manuel Iturrioz Pérez

    Cofradía del queso Idiazabal de Ordizia

    Graduko ikasketak eta Eibarko Fundición Alberdi Barrenechean egindako lana uztartu zituen. Karrera amaitu eta Laminaciones de Lesacan Galbanizazio Lerroa martxan jarriz lan egin ondoren, Usurbilgo Illarramendi Sagardotegiko produkzio zuzendari gisa jarraitu zuen, eta SIMAFE Ikerketa sailean sartu zen CAFen. Geroago, O. Teknikoan, lehenik Saileko arduradun gisa probetan dauden ibilgailuetan eta, geroago, Beasainen egindako trenen Kontrol eta Segurtasun Zirkuituen diseinuaren arduradun gisa, munduko hainbat lekutan dabiltzan trenetan, Bilboko metroan eta tranbian, CPTM Sao Paulon, RENFEn edo MTRCn (Hong Kongen), Amsterdamgo O Ring-en eta abarretan. Konponketaren ardura hartu zuen trenak entregatu ondoren eta haien bizitza erabilgarrian zehar, zirkulatzen ari ziren munduko edozein lekutan zeuden arazo elektrikoak. Gaur egun, erretiroa hartuta, Idiazabal Gaztaren Ordiziako Kofradian, Iraileko Gaztaren Lehiaketako Kalitate Batzordearen arduraduna da. Batzorde hori Euskal Aldundi bakoitzeko teknikari batek, Eusko Jaurlaritzak, Nafarroako Foru Aldundiak, Artzai Gaztak eta Kofradiako bi kidek osatzen dute.

    José María Aranburu Etxeberria

    Cofradía del queso Idiazabal de Ordizia

    Hizlariak

    Rafael Camarena

    Gandiako Ozono Technology enpresako gerenteak, erakundearen beraren ingeniaritzarekin batera, bere enpresak duela 30 urte baino gehiagotik nekazaritzako elikagaien sektoreari lotutako produktuak eta esparruak esterilizatzeko tratamenduan eskaintzen dituen aukerak azalduko ditu, besteak beste.

    Mikel Ceberio

    Nazioartean ezaguna den elikaduraren eta gastronomiaren munduan oso errespetatua den aditua. Gastronomiaren Sari Nazionala, Baske Coulinary Centerreko irakaslea, kazetaria, sommelierra, chef-a, irakaslea, ikertzailea eta hurbiltasuneko produktuaren kalitatea sustatzen duten proiektuen bultzatzailea, eta gure Kofradiaren kolaboratzaile estu eta baliotsua.

    Gerardo Moreno

    Biologian doktorea Salamankako Unibertsitatean, Extremadurako Unibertsitateko katedraduna Plasentziako Unibertsitate Zentroko Landare Biologia, Ekologia eta Lur Zientzien Sailean. Landareen eta lurzoruaren artean sortzen diren elkarreragin ugarietan aditua da, batez ere ingurumenaren esparruan eta nekazaritza eta basogintzako sistemen funtzionamenduan, hala nola, dehesa iberiarra. 250 bat argitalpen argitaratu ditu, gehienak nazioarteko aldizkari zientifikoetan, eskualdean, estatuan eta Europan egindako ikerketa-jarduera zabalaren ondorioz (30 urte).

    Matrikula prezioak

    Aurrez aurre2023-10-06 arte
    15,00 EUR
    0 EUR
    Online zuzenean2023-10-06 arte
    10,00 EUR
    0 EUR

    Kokalekua

    Barrena Kultur-Etxea

    Nicolas Lekuona Plaza 1 - 20240 Ordizia

    Gipuzkoa

    Sustainable development goals

    2030 Agenda da nazioarteko garapenerako agenda berria. Nazio Batuen Erakundeak onartu zuen 2015eko irailean eta giza garapen jasangarriaren aldeko tresna eraginkorra izan nahi du planeta osoan. Haren zutabe nagusiak dira pobrezia errotik desagerraraztea, zaurgarritasunak eta desberdintasunak urritzea, eta jasangarritasuna bultzatzea. Aukera paregabea eskaintzen du mundua 2030. urtea baino lehen aldatzeko eta pertsona guztien giza eskubideak bermatzeko.

    Garapen jasangarrirako helburuak

    11 - Hiri eta komunitate jasangarriak

    Hiriak eta giza asentamenduak inklusiboak, seguruak, erresilienteak eta jasangarriak izatea lortzea. Gai gakoak: sarbidea etxebizitza eta oinarrizko zerbitzu egoki, seguru eta irisgarrietara, garraio sistema egokiak eta jasangarriak, hirigintza inklusiboa, plangintza eta kudeaketa parte hartzailea, kultura eta natura ondarearen babesa, airearen kalitatea, hondakinak, berdeguneak, hiriguneen, hiri inguruen eta landa inguruneen arteko loturak.

    Informazio gehiago
    11 - Hiri eta komunitate jasangarriak