Zientzia eta Teknologia
Elikadura
Iraunkortasuna
Doako jarduera
DSF
Uda ikastaroa
Cambio climático, alimentación y gastronomía

Cambio climático, alimentación y gastronomía

Eka. 27 - 28. Eka, 2023 Kod. Z08-23

Azalpena

Klima-aldaketa eragiten duten faktoreen artean, elikadurak eta gastronomiak garrantzi handia dute, eta, duela gutxi arte, ez zen aintzat hartzen benetako dimentsioa. Hala ere, datuak sendoak dira: CO2 isurien % 30 eta munduko ur kontsumoaren % 70 elikagaiak ekoizteko sistemei lotuta daude. Elikagaiak xahutzea da munduan ekoizten diren elikagaien herena, eta horren isurketak GEIS isurketa guztien % 8 eragiten du. Gipuzkoan, elikagai-galera horiek 123.000 tona urtean, hau da, 165 kg pertsona eta urte bakoitzeko. Hori gertatzen den bitartean, FAOren datuek adierazten digute 800 milioi pertsonak baino gehiagok ez dituztela dieta osoa eta osasungarria egiteko behar diren elikagaiak eskuratzen.

Bestalde, berotze globalak eragina du gure elikadura-sistemaren oinarrian dauden nekazaritza, arrantza eta abeltzaintza bezalako jardueretan. Nekazaritzan erabiltzen den lurraren % 52 lurzoruaren degradazioak moderatua edo larriki kaltetua dago, eta urtero 12 milioi hektarea galtzen dira desertifikazioaren ondorioz (35 aldiz tasa historikoa). Datu horiek behar bezala baloratzeko, nahikoa da esatea giza dietaren % 80, oro har, hiru zerealen mende dagoela (arroza, artoa eta garia).

Garapen Jasangarriaren Helburuek ezartzen diguten horizontea da ekoizpen-sistema jasangarri bat lortzea, biztanleria osoa modu osasungarrian elikatzeko gai izango dena, baliabide naturalen kontsumoa ahalik eta gehien arrazionalizatuz eta ingurumenaren gaineko inpaktu negatiboak ezabatuz. Horretarako, aldaketa sakona egin behar da nekazaritzako elikagaien sisteman, 2030ean gosea duten 800 milioi pertsona horiek eta 2050ean munduan biziko diren 2.000 milioi pertsona gehiago elikatzeko gai izan nahi badugu.

Klima Aldaketa, Elikadura eta Gastronomia ikastaroaren helburua da hausnartzea nola heldu behar diogun elikagaiak ekoizteko sistema jasangarri eta ingurumenarekiko errespetuzko baten erronkari, herritarren elikadura-beharrei erantzunez eta hori guztia esperientzia gastronomiko egoki bihurtuz.

Irakurri gehiago

Helburuak

Elikagaien ekoizpen-sistemek berotze globalean eta klima-aldaketan duten benetako eragina aztertzea.

Elikagaiak ekoizteko sistema iraunkorretarantz aurrera egiteko bitartekoak, prozesuak eta esperientziak ezagutzea.

Elikaduraren dimentsio soziala aztertzea, ingurumenari eta iraunkortasunari dagokienez.

Elikadura sistemen trantsizio ekologikoa eta jasangarritasuna balio gastronomikoekin nola bateratu hausnartzea.

Jarduera nori zuzenduta

  • Publiko orokorra

Metodologia

Hitzaldiak, mahai-inguruak eta eztabaida garatzea ikasleekin.

Antolakuntza

  • Departamento de Medio Ambiente Ambiente de la Diputación Foral de Gipuzkoa

Programa

2023-06-27

09:00 - 09:15

Registro

09:15 - 09:25

Inaugurazio instituzionala. Parte hartzeko ordena:

  • Itziar Alkorta Idiakez | Uda Ikastaroak / Cursos de Verano - Directora académica
  • José Ignacio Asensio Bazterra | Gipuzkoako Foru Aldundia / Diputación Foral de Gipuzkoa - Diputado Medio Ambiente
09:30 - 10:00

“Cambio climático, alimentación y gastronomía“

  • José Ignacio Asensio Bazterra | Gipuzkoako Foru Aldundia / Diputación Foral de Gipuzkoa - Diputado Medio Ambiente
10:00 - 11:00

Mahai ingurua: “Desperdicio alimentario. La dimensión social y ambiental de la alimentación“

  • Paula Toran Pereg | BCC Innovation
  • Belén Méndez de Vigo Vega de Seoane | Banco de Alimentos
  • José Ignacio Asensio Bazterra | Gipuzkoako Foru Aldundia / Diputación Foral de Gipuzkoa - Diputado Medio Ambiente
  • Denis Ugalde Ugalde | Oreka
11:00 - 11:30

Pausa café

11:30 - 12:30

“Dieta sostenible y cambio climático. Estrategia de la Granja a la Mesa“

  • Gregorio Dávila Díaz | Comisión Europea (Zoom bidez parte hartuko du)
12:30 - 13:30

Mahai ingurua: “Gastronomía y cambio climático. Alimentos del futuro para una dieta climáticamente responsable“

  • Iñigo Charola | Biotech Foods - CEO
  • Olatz Unamunzaga Galarza | Neiker

2023-06-28

09:30 - 10:30

“Gipuzkoa: producción local y alimentación sostenible“

  • Cinta Lomba Fernandez | BCC Innovation
10:30 - 11:00

Mahai ingurua: “Hacia un sistema alimentario sostenible. Producir más contaminando menos: la respuesta local“

  • Mónica Pedreira Lanchas | Gipuzkoako Foru Aldundia / Diputación Foral de Gipuzkoa - Departamento de Medio Ambiente
  • Cinta Lomba Fernandez | BCC Innovation
  • Virgnia Matesanz Riaño | Basque Food Cluster
  • Rogelio Pozo | Azti
11:00 - 11:30

Pausa café

11:30 - 12:30

“Alimentación comprometida con el Clima“

    Cocinando contra el cambio climático

    • Victor Viñuales Edo | Ecodes
    12:30 - 13:30

    Mahai ingurua: “Experiencia gastronómica y sostenibilidad“

    • Victor Viñuales Edo | Ecodes
    • Benjamín Lana | Vocento
    • Ander González | Astelena
    • Josu Oleaga | Inseklabel
    13:30 - 13:40

    Cierre del Curso

    Zuzendariak

    Patxi Arratibel Suquia

    Gipuzkoako Foru Aldundia/Diputación Foral de Gipuzkoa

    Socio-Director de Signos de Identidad, empresa especializada en consultoría estratégica de comunicación. En el período 2009-2013 Director de Estrategia y Relaciones Externas de EITB; ha representando al grupo de comunicación en el Consejo Asesor del Euskera, el Patronato del Museo de Bellas Artes de Bilbao o Eiken, cluster de del sector audiovisual de Euskadi. Técnico Superior en excedencia del Gobierno Vasco. Ha colaborado con la Diputación Foral de Gipuzkoa en los procesos de información pública del Plan integral de Gestión de Residuos Urbanos (PIGRUG). En los Cursos de Verano de la UPV-EHU ha dirigido “El residuo como recurso” (2014); “Prevención y reciclaje, fuente de riqueza y empleo” (2016) y “Cambio climático y gestión de residuos” (2017). Ha colaborado profesionalmente, entre otros, con el Gobierno Vasco, Diputación Foral de Bizkaia, Juntas Generales de Gipuzkoa, Corporación Mondragón, LABEIN, IKUSI, Transportes PESA, Klasikoak, Generalitat Valenciana y Fundación BBVA.

    Hizlariak

    José Ignacio Asensio Bazterra

    Diputación Foral de Gipuzkoa

    1966an jaio nintzen. Tolosarra eta euskalduna naiz. Ekonomia Zientziak eta Enpresaritza ikasketak egin nituen, eta master bat daukat enpresa eta finantza publikoen kudeaketan. Patxi Lopez lehendakariaren agintaldian, Eusko Trenbideetako zuzendari nagusi izan nintzen. Orobat, irakasle izan naiz Zaragozako Unibertsitatean, baina lan esperientzia ia osoa enpresa pribatuan izan dut. 2011tik zinegotzia naiz Tolosan Alderdi Sozialistarekin. Jarduera horrek aukera ematen dit nire herriaren egunerakoarekin harremana izateko. Egun, Gipuzkoako Foru Aldundiko Ingurumeneko eta Obra Hidraulikoetako diputatua naiz.

    Iñigo Charola

    Iñigo Charola, BioTech Foods-en sortzailekide eta zuzendari nagusia, haragi haragi ekoizlea, haragi-alternatiba bat eskaintzea helburu duena, haragi-alternatiba bat eskaintzea, haragi-alternatiba bat eskaintzea, haragi-proteinaren mundu mailako hazten ari den eskaria hornitzen lagunduko duena, fabrika-nekazaritzaren eragozpen nagusiei aurre eginez: osasun-arazoak, ingurumen-iraunkortasuna, eta animalien ongizatea.

    Gregorio Dávila Díaz

    Ander González

    Benjamín Lana

    Cinta Lomba Fernandez

    Tecnun

    Virgnia Matesanz Riaño

    Belén Méndez de Vigo Vega de Seoane

    BANCO ALIMENTOS GIPUZKOA

    Josu Oleaga

    CEO InsektLabelBiotech

    Es Graduado en la primera promoción de Liderazgo Emprendedor e Innovación por Mondragon Unibertsitatea (2009-2013) y co-fundador de la empresa de innovación Tazebaez S.Coop. Durante estos más de 10 años ha desarrollado y liderado varios proyectos vinculados a la consultoría estratégica, al emprendimiento y la innovación. Desde 2019, lidera uno de los mayores retos que ha tenido entre manos hasta la fecha, Insekt Label Biotech. Se considera una persona inquieta y con ganas de nuevos retos, es por ello que ha complementado su formación con el curso “Lean Start Up & Business Design” en H2i (Human to innovation) y “Gestión de empresas agroalimentarias” en EDEM (2019). Fiel creyente de las metodologías ágiles y la resolución creativa de problemas como ingredientes indispensables en un mundo cada vez más rápido, cambiante y evolutivo, donde la sostenibilidad y el impacto serán los ejes de cambio principales.

    Mónica Pedreira Lanchas

    Diputación Foral de Gipuzkoa

    Ingeniera Agrónomo. Actualmente, es la Directora de Medio Ambiente de la diputación de Gipuzkoa. Tiene una dilatada experiencia profesional de más de 10 años como Directora de Medio Ambiente de grupo promotor constructor del sector privado.

    Rogelio Pozo

    B.Sc. in Chemistry with Distinction. First Class Honours by the University of the Basque Country (UPV-EHU). PhD in Chemical Sciences from the University of the Basque Country (UPV-EHU) RELEVANT PROFESSIONAL EXPERIENCE CEO of AZTI since 2006. COO of Corporación Tecnalia 2007-2013. ENTREPRENEUR AND INVESTOR EXPERIENCE  25+ years global experience in Product Development and International Funds.  20+ years of experience as an entrepreneur and investor in the Life Sciences sector.  Expertise in development and launching new products to the market (B2B and B2C)  Business Plans and Strategic Development of Companies in the Food sector  Managing Partner in F4F Capital in Food Sector  Mentor of EIT FAN and other accelerator programs Member of the board of directors of companies / foundations • Basque Culinary Center Foundation • ELIKA – Basque Food Safety Agency • Aquarium San Sebastian Foundation • Euskalit – Basque Quality Management Foundation • ACCUA HHPP solutions • UCL Wine maker at Rioja • MM SL – Mussels and oyster production • New Food Spray SA until 2015 • Roboconcept SA until 2015 • Ondartxo Arraiak SA – Turbot Aquaculture factory • Tecnología y Calidad Láctea SA until 2009 • Aerovisión Vehículos Aéreos SA

    Paula Toran Pereg

    BCC Innovation

    Investigadora en el área de Sostenibilidad de BCC Innovation. Licenciada en Ciencias Ambientales, graduada en Gastronomía y Artes Culinarias y con un master en Ciencias Gastronómicas. Su trabajo se centra actualmente en estrategias de circularidad, sistemas alimentarios y promoción de la biodiversidad a través de la gastronomía. Así, el valor de la sostenibilidad y la calidad culinaria se incorpora de forma transversal en diferentes tipos de proyectos (investigación, innovación y emprendimiento) que buscan un cambio transformador en cada una de las oportunidades presentadas.

    Denis Ugalde Ugalde

    Denis Ugalde (Getxo ,1991) es el fundador de Oreka, una startup tecnológica que ayuda a las colectividades a donar, entender y reducir su excedente alimentario. Graduado en Derecho y MBA con especialidad en innovación, lleva más de 7 años en el mundo del emprendimiento como cofundador de distintas empresas. También ha trabajado como voluntario en distintas organizaciones y proyectos de impacto social en Europa, África y Centroamérica. Defiende la importancia de redefinir nuestros modelos productivos en torno a la sostenibilidad y la responsabilidad social, sobre modelos de negocio rentables y escalables.

    Olatz Unamunzaga Galarza

    NEIKER Jefa Departamento de Conservación de los Recursos Naturales

    Olatz Biologian doktorea da Zaragozako Unibertsitatetik. 2004an NEIKERen sartu zen teknika geoestatistikoen bidez lurzoruen mapetan espezializatuta, eta lurzoruaren propietateekin eta mahatsaren eta ardoaren ekoizpenarekin eta kalitatearekin duten loturarekin ikerketetan. 2010az geroztik nekazaritza sektorean Bizi Zikloaren Analisiarekin lotutako proiektu nazional eta europarren arduradun teknikoa izan da. Hezkuntza arloan, EHUko Enologia Berritzaileen Unibertsitate Masterrean irakasten du. Era berean, master amaierako lau proiektu eta doktorego tesia zuzendu ditu.

    Victor Viñuales Edo

    ECODES

    Soziologoa, Ekologia eta Garapena Fundazioaren (ECODES) sortzaileetako bat eta zuzendaria. Mundu Itunaren Espainiako Sareko presidenteordea, Inditexeko Kontseilu Sozialeko eta Sol Meliáko iraunkortasun adituen paneleko kidea. Ie Business Schooleko Erantzukizun Korporatiboko Zuzendaritzako Goi Programako irakasle elkartua 2007tik. Biodiversidad Fundazioaren Aholku Batzordeko kidea. Triodos Bank Españaren Aholku Batzordeko kidea, Creas Fondo Social Aholku Batzordeko kidea; Espainiako Gobernuaren Ur eta Saneamendurako Lankidetza Funtsaren Aholku Batzordeko kidea, eta Hazloposible Fundazioaren Aholku Batzordeko kidea. Espainiako Greenpeaceko Kontseiluko kidea da. Finantza Arduratsu eta Jasangarrien Zentroko Adituen Kontseiluko kidea eta Espainiako Garapen Iraunkorreko Kontseiluko kidea. Caja de herramientas para los constructores del cambio (2008) liburuaren egilea da, eta "Sabores Próximos" Nekazaritza ekologikoko enpresaren sortzaileetako bat.

    Matrikula prezioak

    Aurrez aurre2023-06-27 arte
    0 EUR
    Online zuzenean2023-06-27 arte
    0 EUR

    Kokalekua

    Miramar Jauregia

    Mirakontxa pasealekua 48, 20007 Donostia

    Gipuzkoa

    43.3148927,-1.9985911999999644

    Miramar Jauregia

    Mirakontxa pasealekua 48, 20007 Donostia

    Gipuzkoa