Gizartea
Osasuna
Elikadura
Uda ikastaroa
Euskal gastronomiaren erronkak, komunitatea, bikaintasuna eta jasangarritasuna

Euskal gastronomiaren erronkak, komunitatea, bikaintasuna eta jasangarritasuna

Ira. 07 - 07. Ira, 2023 Kod. G17-23

Azalpena

Euskal gastronomiaren garapen jasangarria ardatz duen formakuntza eta topaketa proposamena da hau.

Garapen jasangarria eta elikadura burujabea, egungo gizarte zein molde berrietan, nola landu hizpide izango duen topaketa.

Euskal gastronomiak bizi duen egoera kontuan izanik jakintza elkarbanatzeko plaza izango da hau. Bertan, sektoreko aditu desberdinek ikuspegi zabal eta ekintzaile baten bitartez eukal gastronomiaren erronkak landuko dituzte era kolaboratibo batean.

Besteak beste ondorengo gaiak landuko dira.

  • Euskal gastronomiaren garapen jasangarria sustatzeko mugarriak
  • Gizarte koesioa eta kontsumo molde berrien erronkak
  • Elikadura burujabea nola landu euskal gizartean
  • Jatetxeak eta lurralde garapena, onurak zein aukerak.

Hizlarien artean 5 esparru nagusi garatuko dira.

  1. Landa garapena, agronomia eta kultura.
  2. Euskal gastronomiaren garapena, gizarte eta kultura ikuspegiz.
  3. Jatetxeak eta garapen jasangarria.
  4. Elikadura burujabe baten urratsak.
  5. Gazteak eta euskal gastronomia, erronkak eta aukerak.
Irakurri gehiago

Helburuak

Euskal gastronomiaren garapen jasangarria sustatzeko mugarriak. Komunitatea nola indartu. Gastronomiaren baitan gizarte eragile eta aktibo nagusien kolaborazioa sustatzea. Belaunaldi desberdinen arteko kohesioa eta transmisioa lantzea.

Gastronomia jasangarria eta burujabea eta kontsumo molde berrien erronkak. Kalitatezko eta artisau produktuaren etorkizuna. Sukaldari eta ekoizleen arteko elkarlana.

Jatetxeak eta lurralde garapena, onurak zein aukerak.

Gastronomiaren bikaintasuna, ibilbidea, egoera, belaunaldi berriak, bertako bezeroa, bisitaria

Euskal gastronomiaren posizionamendua: diagnostikoa, erronkak eta aukerak 

Irakurri gehiago

Jarduera nori zuzenduta

  • Publiko orokorra

Kolaboratzaileak

  • Mantala

Programa

2023-09-07

09:00 - 09:15

Inaugurazio instituzionala. Parte hartzeko ordena:

    Elikadura Erronkak

    • Bittor Oroz Izagirre | Eusko Jaurlaritza - Viceconsejero de Agricultura, Pesca y Política Alimentaria
    • Joxe Mari Aizega Zubillaga | Basque Culinary Center - Director General
    09:20 - 09:30

    Jardueraren zuzendaritzaren aurkezpena

      MANTALA - Euskal gastronomiaren erronkak, komunitatea, bikaintasuna eta jasangarritasuna. Aurkezpena.

      • Imanol Zubelzu Lacunza | Mantala - Koordinatzailea
      09:30 - 10:00

      Mahai ingurua: “Gastronomia jasangarria eta burujabea eta kontsumo molde berrien erronkak. Kalitatezko eta artisau produktuaren etorkizuna. Sukaldari eta ekoizleen arteko elkarlana.“

      • Jakoba Errekondo | Agronomoa
      10:00 - 10:40

      Mahai ingurua: “Jatetxeak eta lurralde garapena, onurak zein aukerak“

      • Aitor Buendía | EITB - La ruta slow (Moderatzailea)
      • Julen Baz | Garena Jatetxea - Sukaldaria
      • Lorena Gómez Martín | Gozogileak - Presidenta
      • Aitor Arregi Artano | Elkano Jatetxea
      10:45 - 11:15

      Pausa-café

      11:15 - 12:00

      Mahai ingurua: “Gastronomiaren bikaintasuna, ibilbidea, egoera, belaunaldi berriak, bertako bezeroa, bisitaria“

      • Imanol Zubelzu Lacunza | Mantala - Koordinatzailea (Moderatzailea)
      • Pedro Subijana Reza | Akelarre - Sukaldaria
      • Amaia Arguiñano Ameztoy | Bodega K5 - Directora
      • Lara Martin Martin | Mina Jatetxea - Sukaldaria
      12:00 - 12:45

      Mahai ingurua: “Euskal gastronomiaren garapen jasangarria sustatzeko mugarriak. Komunitatea nola indartu. Gastronomiaren baitan gizarte eragile eta aktibo nagusien kolaborazioa sustatzea.“

      • Josu Garaialde | HAZI Fundazioa - Garapen zuzendaria (Moderatzailea)
      • Joxe Mari Aizega Zubillaga | Basque Culinary Center - Zuzendari Nagusia
      • Xabier Zabaleta Kortazar | Aratz Jatetxea - Sukaldaria
      • Mari Mar Churruca Academia | Academía Vasca de Gastronomía - Presidenta
      • Roberto Ruiz Aguinaga | HIKA Jatetxea - Sukaldaria
      13:15 - 13:30

      Itxiera

      • Imanol Zubelzu Lacunza | Mantala - Basque Culinary Center - Koordinatzailea

      Zuzendariak

      Imanol Zubelzu Lacunza

      Mantala - Basque Culinary Center

      Hizlariak

      Joxe Mari Aizega Zubillaga

      Amaia Arguiñano Ameztoy

      Aitor Arregi Artano

      Julen Baz

      Aitor Buendía

      Mari Mar Churruca Academia

      Jakoba Errekondo

      Paisajista eta agronomoa. Bizi Baratzea proiektuko kidea eta baratzegintzari buruzko hainbat libururen egilea.

      Josu Garaialde

      • Albaitaritzan lizentziaduna Zaragozako Unibertsitatean (Espainia). • Proiektuen kudeaketako unibertsitate-aditua. Ekonomia eta Enpresa Zientzien Fakturak, UNED. Madril (Espainia) • KDa (Nekazaritzako Elikagaien Enpresen Zuzendaritza): San Telmo Business School. Sevilla (Espainia) • Landa Garapeneko eta Enpresa Jarduera Berrien Sustapeneko teknikaria Gipuzkoako hainbat erakundetan (Behemendi, Itsasmendikoi), 1994tik 2008ra arte. • Zestoako (Gipuzkoa) Basatxerri SLko zuzendari kudeatzailea 2008tik 2017ra. • Hazi Fundazioko Marken eta Merkatuen Arloko arduraduna, Vitoria-Gasteiz (Euskadi), 2017tik 2020ra • Hazi Fundazioko (Vitoria-Gasteiz, Euskadi) Sustapen Sektorialeko zuzendaria, 2017tik gaur egun arte, Euskadiko kalitate bereiziko marka publiko guztiak garatzeko eta kudeatzeko erantzukizunarekin (Eusko Label, Txakolinaren Jatorri Deiturak, Euskal Sagardoa, Ekoizpen Integratua, Animalien Ongizatea,...).

      Lorena Gómez Martín

      Gipuzkoako Artisau Gozogileak

      2001az geroztik, txokolatearen munduan dihardu Donostiako Maitiana Bonbonerian. 2018tik gastronomia gozoaren presidentea da Euskadin, eta bere helburua artisau gozoaren munduari dagokion ospea itzultzea da, hazteko estrategia bati jarraituz. Dagoeneko ezagunak dira txokolatezko Gernika edo Pasaian ekainean nabigatu zuen txokolatezko bale-txalupa sortu zutelako.

      Lara Martin Martin

      Bittor Oroz Izagirre

      Desde 2012 ostenta el cargo de Viceconsejero de Agricultura, Pesca y Política Alimentaria en el Gobierno Vasco. Es Presidente de centro tecnológico experto en innovación marina y alimentaria AZTI, del Instituto Vasco de Investigación y Desarrollo Tecnológico NEIKER, de la Fundación HAZI para el Desarrollo Rural, Litoral y Alimentario, y de la Fundación Vasca para la Seguridad Agroalimentaria ELIKA, sociedades que trabajan para impulsar la competitividad y la sostenibilidad del sector primario, alimentario y del medio rural y litoral vasco, apoyando su evolución sostenible, la profesionalización de sus trabajadores y la calidad de sus productos. Es también miembro del Consejo Vasco de Ordenación del Territorio, Vicepresidente de la Mesa Interinstitucional sobre Trabajo Temporero del País Vasco y Presidente del Consejo de Administración de Hazilur, destinado a promover actividades empresariales del sector primario, la industria agroalimentaria y el medio rural y litoral.

      Roberto Ruiz Aguinaga

      Xabier Zabaleta Kortazar

      Imanol Zubelzu Lacunza

      Imanol Zubelzu Basque Culinary Center

      Pedro Subijana Reza

      Matrikula prezioak

      Aurrez aurre2023-05-31 arte2023-09-07 arte
      25,00 EUR33,00 EUR
      - 47,00 EUR
      - 40,00 EUR
      - 33,00 EUR
      - 40,00 EUR
      - 40,00 EUR
      - 40,00 EUR
      - 40,00 EUR

      Kokalekua

      Miramar Jauregia

      Mirakontxa pasealekua 48, 20007 Donostia

      Gipuzkoa

      43.3148927,-1.9985911999999644

      Miramar Jauregia

      Mirakontxa pasealekua 48, 20007 Donostia

      Gipuzkoa

      Sustainable development goals

      2030 Agenda da nazioarteko garapenerako agenda berria. Nazio Batuen Erakundeak onartu zuen 2015eko irailean eta giza garapen jasangarriaren aldeko tresna eraginkorra izan nahi du planeta osoan. Haren zutabe nagusiak dira pobrezia errotik desagerraraztea, zaurgarritasunak eta desberdintasunak urritzea, eta jasangarritasuna bultzatzea. Aukera paregabea eskaintzen du mundua 2030. urtea baino lehen aldatzeko eta pertsona guztien giza eskubideak bermatzeko.

      Garapen jasangarrirako helburuak

      3 - Osasuna eta ongizatea

      Bizitza osasuntsua bermatzea eta pertsona guztien ongizatea sustatzea, adin guztietan. Gai gakoak: osasun estaldura unibertsala, sexu eta ugalketa osasuna, trafikoagatik, poluzioagatik eta produktu kimikoengatik istripua izan duten pertsona kopurua txikitzea, amen eta jaioberrien heriotza tasa murriztea, HIESa bezalako epidemien amaiera, hepatitisari eta urak transmititutako gaixotasunei aurre egitea, drogen eta alkoholaren prebentzioa, tabakoaren kontrola.

      Informazio gehiago
      3 - Osasuna eta ongizatea

      11 - Hiri eta komunitate jasangarriak

      Hiriak eta giza asentamenduak inklusiboak, seguruak, erresilienteak eta jasangarriak izatea lortzea. Gai gakoak: sarbidea etxebizitza eta oinarrizko zerbitzu egoki, seguru eta irisgarrietara, garraio sistema egokiak eta jasangarriak, hirigintza inklusiboa, plangintza eta kudeaketa parte hartzailea, kultura eta natura ondarearen babesa, airearen kalitatea, hondakinak, berdeguneak, hiriguneen, hiri inguruen eta landa inguruneen arteko loturak.

      Informazio gehiago
      11 - Hiri eta komunitate jasangarriak

      12 - Ekoizpen eta kontsumo arduratsuak

      Kontsumo eta ekoizpen eredu jasangarriak bermatzea. Gai gakoak: baliabide naturalen kudeaketa jasangarria eta erabilera eraginkorra, atmosferara, uretara eta lurzorura askatutako partikula kimikoak murriztea, hondakinak gutxitzea, birziklatzea, berrerabiltzea eta murriztea, jardunbide jasangarriak, erosketa publiko jasangarria, bizimodu jasangarriak, erregai fosilei ematen zaizkien laguntza ez-eraginkorrak arrazionalizatzea.

      Informazio gehiago
      12 - Ekoizpen eta kontsumo arduratsuak